Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αμυγδαλή Λάρισας - Κίσαβος περιοχή Στομίου 4-5 Ιουνίου 2011

Το Σάββατο 4-6-2011 αναχωρήσαμε από τον Σύλλογο δύο αποστολές. Η πρωινή με κατεύθυνση τον Όλυμπο, όπου και παρακολούθησε μαζί και με μέλη του Πρωτέα σεμινάριο κατάβασης φαραγγιών από τον Γ. Ανδρέου. Στη συνέχεια έγινε η κατάβαση του φαραγγιού της αγίας Κόρης.
Η Μεσημεριανή αποστολή κατευθύνθηκε στην Αμυγδαλή Λάρισας. Σε προηγούμενη αποστολή στο Στόμιο Λάρισας μας είχε επισημανθεί  από τον οδηγό μας κ. Τάσο το σπηλαιοάνοιγμα. Φτάνοντας συναντήσαμε κατοίκους του χωριού που μας περίμεναν και μαζί κατευθυνθήκαμε σε παρακείμενο φαράγγι που διασχίζει ο Πηνειός. Μετά από κοπιαστική ανάβαση σε απότομες σάρες φτάσαμε στα ριζά του βράχου όπου 20 μέτρα ποιο πάνω βρίσκεται το άνοιγμα. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να μπούμε καθότι χρειάζονταν αναρριχητικός εξοπλισμός κι έτσι θα ξαναπάμε. Όμως μας αποζημίωσε η ομορφιά της περιοχής και ιδιαίτερα οι χιλιάδες πυγολαμπίδες που πλημμύρισαν την περιοχή μόλις βράδιασε. Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς Στόμιο όπου και συναντηθήκαμε με την πρωινή αποστολή για διανυκτέρευση σε παραλία



 Την επομένη, Κυριακή, μετά από ένα μπανάκι, καφέ και.... ένα ταψί σπιτική γαλατόπιτα από τον κ. Τάσο αρχίσαμε την κοπιαστική πάλι προσέγγιση του σπηλαίου στον Κίσαβο που είχαμε εντοπίσει σε προηγούμενη αποστολή. Πρόκειται για ευρύχωρο θάλαμο, στην άκρη γκρεμού τουλάχιστον 150 μέτρων, με διαστάσεις 40 επί 50  και ύψος 12 μέτρα, με δύο μεγάλα ανοίγματα-εισόδους, κι ένα μικρότερο θάλαμο. Δεν υπήρχε διάκοσμος παρά μόνο μεγάλα τεμάχια της οροφής που είχαν κατάρρευση. Εκεί σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν καταφύγει οι κάτοικοι του Στομίου στην Γερμανική κατοχή για να αποφύγουν την αιχμαλωσία , αλλά δεν απέφυγαν και τον κανονιοβολισμό τους από πλοία των Γερμανών.





Στη συνέχεια τι άλλο? μπάνιο...!!!    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου